2 Matricer

I dette kapitel introducerer vi matrixbegrebet. Matricer optræder i alle afkroge af lineær algebra, og skal først og fremmest opfattes som en notationsmæssig simplificering af den introducerede teori for lineære ligningssystemer.

2.1 Indledende definitioner

En matrix med indgange i er en samling af skalarer fra , som er opskrevet på rektangulær måde
Mængden af alle sådanne -matricer betegnes med . Vi anvender til tider også som notation for en generel matrix på formen (2.1). Alternativt skriver vi blot , eller for matricen i (2.1). Hvis kaldes for en kvadratisk matrix. Vi anvender også notationen for mængden af -matricer. Vi identificerer matricer i med elementer i på naturlig måde; specielt vil vi opfatte mængderne og som værende identiske. Tilsvarende identificeres med . Skalaren i (2.1) kaldes for matricens 'te indgang eller koefficient; denne betegnes til tider også med . Herudover omtales som matricens 'te række
mens elementet
siges at være matricens 'te søjle

Quiz

Opskriv række to i matricen
Dit svar: Det er en

Quiz

Opskriv søjle tre i matricen
Dit svar: Det er en
Såfremt
og
så anvender vi til tider notationen om matricen
Matricen omtales også som en opdelt matrix. Når kan vi tilsvarende definere matricen
og helt generelt vil matricer , for og , definere en matrix
for og .

2.2 Lineære ligningssystemer og matricer

Enhver information om løsningsmængden til et lineært ligningssystem
er samlet i skalarerne og . Man indfører derfor koefficientmatricen
og vektoren
og vælger ofte den korte notation
for det lineære ligningssystem (2.9).

Quiz

Opskriv koefficientmatricen for det lineære ligningssystem
Dit svar: Det er en
Alle konkrete beregningsmæssige aspekter ifm. løsning af (2.9) kan udføres på totalmatricen (også kaldet den udvidede matrix) givet ved

Quiz

Opskriv totalmatricen for det lineære ligningssystem
Dit svar: Det er en
F.eks. vil elementære operationer på (2.9) kunne udføres på niveau af totalmatricen, hvor disse operationer også kaldes elementære rækkeoperationer. F.eks. vil en Type I-operation på (2.9) svare til en ombytning af to rækker i totalmatricen . Vi definerer for generelle matricer:
[Elementære rækkeoperationer (ERO)] En elementær rækkeoperation på en matrix er en operation på , der er af en af følgende tre typer ():
  1. For , ombyt den 'te og den 'te række i .
  2. Multiplicer alle elementer i den 'te række i med den samme skalar .
  3. Adder til den 'te række et skalarmultiplum af den 'te række (). Dvs. for en fast skalar erstattes indgangen med , for .
Relationen til elementære operationer på lineære ligningssystemer er åbenlys: såfremt det lineære ligningssystem fremkommer fra ved anvendelse af en elementær operation, så fremkommer totalmatricen fra via en tilsvarende elementær rækkeoperation; og vice versa. Det er derfor også oplagt, at de fleste begreber som vi har defineret for lineære ligningssystemer, har tilsvarende formuleringer i form af matricer. I det følgende opsummeres kort, hvordan denne korrespondance forholder sig. I første omgang indfører vi række-echelonform som en pendant til reducerede lineære ligningssystemer.
[Række-echelonform (REF)] En matrix
siges at være på række-echelonform (eller kort REF), såfremt der findes en voksende følge af naturlige tal
opfyldende
  1. for og .
  2. for .
  3. for .
Ovenstående betingelser inkluderer tilfældet, hvor , svarende til at alle indgange i matricen er lig .
At en matrix er på række-echelonform, kan også illustreres ved, at matricen har formen
hvor repræsenterer indgange forskellig fra nul, mens repræsenterer indgange, hvis værdier kan være vilkårlige. Indgangene under den angivne trappelinje er alle nul. Det bemærkes, at de vertikale spring på trappelinjen alle er af højde , mens de horisontale spring kan have vilkårlig længde. Det bemærkes også, at rækker der kun indeholder indgange med værdien , er placeret nederst.
Udover at en matrix kan være på række-echelonform, så taler vi også om matricer på reduceret række-echelonform. Reduceret række-echelonform svarer til begrebet fuldstændigt reduceret for lineære ligningssystemer og defineres ved:
[Reduceret række-echelonform (RREF)] En matrix
siges at være på reduceret række-echelonform (eller kort RREF), såfremt der findes en voksende følge af naturlige tal
opfyldende
  1. for og .
  2. for .
  3. for og .
  4. for .
Indgangene kaldes, i givet fald, for matricens pivoter. Ovenstående inkluderer tilfældet hvor , svarende til at alle indgange i matricen er lig .
At en matrix er på reduceret række-echelonform betyder specielt, at den er på række-echelonform. Reduceret række-echelonform kan illustreres ved
Vi definerer nu:
[Rækkeækvivalente matricer] To matricer siges at være rækkeækvivalente, hvis man kan opnå fra via en successiv følge af elementære rækkeoperationer. I givet fald skriver vi .

Angiv hvilke matricer, der er rækkeækvivalente med matricen
Konsekvensen af Gauss-Jordan algoritmen i sektionen om Gauss Elimination får da følgende formulering:
Enhver matrix er rækkeækvivalent med en matrix på reduceret række-echelonform.
Betragt det reelle lineære ligningssystem
fra Eksempel 1.17, og lad os løse det ved brug af matrixnotation. Vi indfører totalmatricen
og udfører elementære rækkeoperationer for at komme frem til en situation, hvor koefficientmatricen er på reduceret række-echelonform.
Vi skal derfor blot løse det fuldstændigt reducerede lineære ligningssystem
Her er og de ledende ubekendte. Værdien af kan dermed vælges frit, og dette valg bestemmer så de tilsvarende værdier for og . En konkret beregning giver, at løsningsmængden består af vektorerne på formen
Som ovenstående eksempel illustrerer, så ændrer matrixnotationen ikke den underliggende anvendte matematik, men letter alene den anvendte notation. Matrixnotationen er notationsmæssigt specielt nyttig, hvis vi skal løse flere ligningssystemer
med samme koefficientmatrix . Vi kan her indføre en matrix , hvis 'te søjle er , og herefter betragte matricen . Matricen indeholder på naturlig måde totalmatricerne , , for hver af de lineære ligningssystemer fra (2.18), så enhver elementær rækkeoperation udført på svarer til at udføre en tilsvarende operation på hver af 'erne. Hvis vi derfor via rækkeoperationer bringer på en form , hvor er en reduceret række-echelonform for , så vil det lineære ligningssystem , for , være ækvivalent med det fuldstændigt reducerede ligningssystem , hvor betegner den 'te søjle i matricen . Vi kan med andre ord nøjes med at bringe på reduceret række-echelonform en enkelt gang frem for at skulle gøre dette for hver af de lineære ligningssystemer i (2.18). Vi illusterer dette med et eksempel:
Lad os bestemme løsningsmængderne til hvert af de reelle ligningssystemer
Vi indfører da matricen
og udfører elementære rækkeoperationer
til vi opnår en koefficientmatrix på reduceret række-echelonform. Ligningssystemerne (2.19) er dermed ækvivalente med hhv.
hvor vi let aflæser løsningerne til hhv. og .

Quiz

Lad . Det lineære ligningsystem har en løsning for alle hvis og kun hvis er
med matricen
.
rækkeækvivalent
lig